01. Lunch lecture #1 Urhahn

De Spontane Stad

VIA Urbanism kondigde met enthousiasme de eerste lunchlezing van het jaar aan, die werdt afgetrapt door Stijn Kuipers, stedenbouwkundige bij Urhahn. Urhahn is een stedenbouwkundig bureau voor ontwerp en strategie in Amsterdam.

Stijn presenteerde het boek ‘De Spontane Stad’. Dit boek is een reactie op het tijdperk van grootschalige stedenbouw, dat voorbij is. Toch blijven wij optimistisch, want overal om ons heen zien we nieuwe vormen van gebiedsontwikkelingen verschijnen. Steeds meer bewoners, ondernemers en collectieven zetten zich in voor verbetering van onze dagelijkse leefomgeving. Gemeenten en projectontwikkelaars passen hun rol hier snel op aan. Nieuwe inzichten komen samen om de ‘spontane stad’ te vormen. Een stad gebouwd op initiatief, Nederlandse commerciële mentaliteit en gezamenlijke ambities.

URHAHN: ‘Stedenbouw beschouwen wij als méér dan het maken van een goed doordacht ontwerp alleen. Het bieden van mogelijkheden voor bewoners, ondernemers en bezoekers: dát is voor ons de essentie. Voor ons als stedenbouwkundig bureau zijn plan en strategie onlosmakelijk met elkaar verbonden.’