05. Lunch Lecture #3 Gemeente Amsterdam

Aan het einde van 2016 organiseerden we twee activiteiten in het teken van de IJ-oevers in Amsterdam. Een lunchlezing en een excursie lieten de ontwikkelingen rond het IJ vanuit verschillende perspectieven zien. De lezing vanuit gemeentelijk perspectief en de excursie vanuit ontwerpbureaus.

Op woensdag 30 november was Sharmilee Mahadew te gast, stedenbouwkundig ontwerper bij Gemeente Amsterdam, afdeling Ruimte en Duurzaamheid. Daarnaast neemt Sharmilee ook deel aan Team IJ.  

De afdeling Ruimte en Duurzaamheid werkt op ieder schaalniveau, van portiek tot metropool, aan het ontwikkelen van een duurzame visie op de stad Amsterdam, het uitwerken van die visie tot concrete voorstellen en inrichtingsplannen en het mogelijk maken van die ontwikkelingen.

Amsterdam heeft een flinke woningbouwopgave de komende jaren. Elk jaar melden 11.000 nieuwe bewoners zich aan die graag een huis in de stad willen. In de gebieden rondom het IJ gebeurt ook steeds meer. Amsterdam-Noord wordt populairder om te wonen, er zijn meer banen en er is van alles te doen. In hoog tempo groeit er op beide oevers een ‘Stad om het IJ’. Dit levert meer uitwisseling op tussen de verschillende delen van de stad aan weerszijden van het IJ. En dat zien we terug!

Voormalige industrieterreinen worden stap voor stap getransformeerd in woon- en werkgebieden. Buurten als Overhoeks, Buiksloterham en Houthavens zijn in ontwikkeling. Ook de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, waar nu nog niets te zien is, zal in de toekomst mogelijkheden bieden voor 5.500 woningen. Sharmilee heeft ons verteld over de toekomstplannen van deze buurt.