MDE SINT-PETERSBURG

sint-petersburg

Begin mei heeft onze grootste reis van dit jaar plaatsgevonden. We zijn 5 dagen in de Russische metropool Sint-Petersburg geweest! Deze uitgebreide meerdaagse excursie was een combinatie van een toeristisch programma en een inhoudelijk programma verzorgd door de ITMO Universiteit te Sint-Petersburg. Vandaar dat we naast heel veel moois te hebben gezien ook heel veel hebben kunnen leren over de huidige stand van zaken en problemen in de ontwikkeling van Sint-Petersburg.

Twee dagen hebben we vooral de toerist uitgehangen en schitterende monumenten gezien, waaronder de Hermitagen, paleis Peterhof, of de Petrus-en-Paulusvesting. We hebben het leven in Rusland van dichtbij gezien tijdens een bezoek aan de oma van een van de MDE-commissieleden. Behalve al die paleizen hebben we dus ook gezien hoe er in de appartementen uit de Sovjettijd wordt gewoond, en wel onder het genot van hapjes met kaviaar en lokaal bier van het merk Baltika. Ook op het gebied van cultuur hebben we ons vermaakt. Naast vele kerken en kathedralen bezochten we (naar eigen voorkeur) ook een opera- of balletvoorstelling in het Mariinsky Theater. Onze ‘sightseeing’ programma was dus zeker divers en geslaagd.

De rest van de excursie hebben we ingevuld in samenwerking met de Sint-Petersburgse universiteit ITMO. We waren te gast bij de stedebouw-afdeling van de universiteit en hebben tijdens een middagsessie in de knusse atelierruimte onze projecten en inzichten uitgewisseld. Deze inzichten en ‘ervaringen’ van de stad hebben wij vooral opgedaan tijdens de busexcursie door Sint-Petersburg, die twee dagen eerder plaatsvond. We hadden van tevoren geen idee wat we te zien zouden krijgen tijdens de busexcursie. Des te groter was onze verrassing, hoe professioneel deze was opgezet en hoeveel interessante plekken we bezochten volledig ‘off the beaten track’. Alles uiteraard voorzien van uitleg over de huidige situatie en toekomstwensen. De excursie was vooral gericht op het recreatief gebruik van water (oevers en stranden) in de stad, en op de herbestemming van voormalige industriegebieden. Dat zijn thema’s die essentieel zijn voor de stad, maar weinig uitwerking krijgen in de vorm van concrete (stede)bouwkundige projecten.

De MDE was ongetwijfeld een leuke en originele ervaring voor iedere deelnemer. Zonder al te veel kennis van het Russisch was het soms wel even lastig om buskaartjes of entreekaartjes te regelen. Daarom was Sint-Petersburg voor iedereen ook een lichtelijk exotische bestemming. Maar de stad heeft zoveel moois te bieden dat je snel weer vergeet dat sommige dingen anders werken. We hadden enorm genoten van ons diverse programma in Sint-Petersburg, en kijken nu al uit naar een volgende reis!

sint-petersburg sint-petersburg sint-petersburg sint-petersburg sint-petersburg

sint-petersburg sint-petersburgfie sint-petersburg sint-petersburg sint-petersburg