Pop-Up Exp.

pop-up exp

Het Pop-Up Exp. staat voor Pop-Up Experiment, Experience, Exposition, Explosion, noem het maar op. Het was voor ons nogal een stap in het onzekere, want hoe komt zo’n pop-up activiteit eigenlijk tot stand? We hebben veel gezocht naar voorbeelden van pop-up initiatieven, zoals straten die met kunstgras, meubels en al tot verblijfsruimtes zijn omgetoverd. Maar hoe duur, hoe arbeidsintensief, en hoe legaal is het om zoiets te bewerkstellingen? Aan de opzet van de activiteit hebben we lang gesleuteld. Maar uiteindelijk is het een wedstrijdje geworden om met minimale middelen van een oninspirerende plek in Eindhoven de verblijfskwaliteit te verbeteren. De zes deelnemende groepen hadden een week om een ingreep te bedenken, en op 1 juni kwam het tot de uitvoering. Door de beginnende deadline stress in die week werd gezekerd dat er geen extreme tijdelijke bouwwerken zouden verrijzen in de Eindhovense binnenstad. Mede daardoor was een melding bij de gemeente voldoende, dus ook zonder dure vergunningen kon Pop-Up Exp. volledig legaal plaatsvinden.

We hadden van tevoren geen idee wat de zes groepen bedacht hadden, dus voor de jury was het verrassingsgehalte hoog. Gelukkig waren ze aangenaam verrast door de zes interventies! De studenten waren er echt in geslaagd om met minimale middelen iets te realiseren.

Op de brug tussen Stratumseind en het Van Abbemuseum werd een wip geplaatst die op een slimme manier gebruik maakte van de bolling van de brug. Hier werd nog nog het meeste werk voor verricht en het meeste materiaal voor gebruikt. Op het plein voor de Augustijnenkerk voldeed een simpel waterbalonnenspelletje waarbij je kon mikken op je favoriete fictionele figuur. Jammer dat daar weinig mensen rondliepen, want ook dit leek een geschikte toevoeging aan de ruimte.

Aan de andere kant van het centrum werd een moeilijk toegankelijk grasveld op de Fellenoord verrijkt met drie kleine scènes met Playmobilpoppetjes. Vanuit het naastgelegen fiets- en voetpad konden voorbijgangers door middel van verrekijkers zien wat er op het grasveld gebeurde. En het werkte echt! De fietsers stopten even om een kijkje te nemen, terwijl de auteurs van de interventie van een afstandje toekeken, verborgen in de bosjes. Zo werd dus op een ingenieuze en uiterst simpele manier een verkeersruimte opgewaardeerd tot een plek waar mensen spontaan stopten en iets konden ervaren. Deze groep ging er uiteindelijk verdiend met de hoofdprijs vandoor.

Een interventie waar we op kunnen aanhaken bij een mogelijk vervolg van Pop-Up Exp. werd geplaatst in de Jan van Lieshoutstraat, het lelijke eendje van de binnenstad tussen de Markt en het Catharinaplein. Hier heeft de organisatie van de Sint-Petersburg-reis een wensenboom neergezet – de eerste boom in deze treurige straat. Hier konden mensen hun meest fantasierijke ideeën voor de verbetering van de straat op een groene vel tekenen, en zo zagen wij de oorspronkelijk kale boom helemaal groen worden met ideeën. Niet iedereen bleek even creatief, maar een aantal gave ideeën hebben we voorbij zien komen, zoals een ballenbak of een buikschuifbaan. De uitdaging voor een volgende Pop-Up Exp. zou dus kunnen zijn om deze ‘wensen van het volk’ tijdelijk werkelijkheid te laten worden!

pop-up exp pop-up exp pop-up exp pop-up exp pop-up exp

pop-up exp pop-up exp pop-up exp pop-up exp pop-up exp