Stedebouwtour Leidsche Rijn

P1240717

Op 14 November 2014 zijn we in Utrecht Leidsche Rijn geweest voor de Stedebouwtour. De grootste nieuwbouwwijk van Nederland leek ons uiterst geschikt terrein voor deze excursie naar de huidige stedebouwkundige praktijk. Leidsche Rijn is een wijk voor 80,000 inwoners dat deels nog in ontwikkeling is. Het ambitieuze plan om een echte stadscentrum te maken in de wijk wordt momenteel uitgevoerd. De meeste woonwijken zijn al gereed en laten een zeer gevarieerd beeld zien.

Dankzij drie erg interessante presentaties/rondleidingen kregen we een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen aan zo’n wijk. De eerste presentatie werd gegeven bij een grote maquette van Leidsche Rijn in het infocentrum van de wijk. Hierbij werd duidelijk dat het ontstaan van de wijk een gecompliceerd proces is waarbij vele partijen met behulp van een deskundige tot een overeenkomst moeten komen. Ook de lange tijdsduur van het project en de daarmee samenhangende veranderingen in de praktijk moeten worden vertaald in een conceptualiteit en flexibiliteit van het plan.

De tweede presentatie met rondleiding vond plaats in De Kersentuin, een duurzaam woningbouwproject dat helemaal is opgezet door bewonersinitiatief. Het project is een voorbeeld van een hecht gemeenschap waarin de participatie van de bewoners jaren na de oplevering van de woningen nog steeds heel sterk is, iets was niet vanzelfsprekend is. We hebben het interessante verhaal meegekregen van het ontstaan van De Kersentuin. Ook hebben we echt de sfeer kunnen proeven tijdens de rondleiding. Een aardige absurditeit is dat er net buiten de échte Kersentuin een rij woningen is geplaatst in exact dezelfde stijl (op basis van ctrl-C ctrl-V). Zo aantrekkelijk is het concept dus blijkbaar, maar uiteraard valt het gemeenschapsgevoel moeilijk te transplanteren.

We hebben de inspirerende dag afgesloten met een rondleiding door het Máximapark, verzorgd door Gaspard Estourgie van bureau West8. Het Máximapark is een stadspark dat qua omvang ongeveer overeenkomt met de gehele Utrechtse binnenstad. In het ontwerp van West8 zijn een aantal unieke elementen verwerkt (o.a. de Parkpergola en ‘Het Lint’) die de identiteit van het park versterken. Tijdens de rondleiding hebben we ook uitgebreid gesproken over de beroepspraktijk, want het was voor ons een gelegenheid om met een succesvolle ontwerpen te praten, en dat is natuurlijk iets wat we allemaal zelf willen worden!

De Stedebouwtour was weer een geslaagde excursie. De vorige editie (Zoetermeer 2013) liet ons het trots zien van de Nederlandse stedebouw: de zorgvuldig geplande stad uit de jaren ’60-’90. In Leidsche Rijn zagen we duidelijk de verschuiving van de praktijk in een van de laatste grote stadsuitbreidingsprojecten. Ik zou zeggen: op naar de volgende Stedebouwtour over een jaar, er valt zeker genoeg te ontdekken!

Maquette P1240711 P1240728